Start Munka Program 2012: ennyi a közfoglalkoztatási bér összege 2012-től:

Az idei év második felében tizenhárom megye és 26 kistérség 482 településén 15 ezer ember jut napi nyolc órás munkához a 4,3 milliárd forintból finanszírozott Start nevű közfoglalkoztatási munkaprogram 960 úgynevezett mintaprogramjában - közölte a Belügyminisztérium helyettes államtitkára a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: a közfoglalkoztatási program 2012-ben folytatódik, sőt 132 milliárd forintos költséggel mind a 94 kistérségben elindul egy-egy mintaprogram.

Papp Károly elmondta: a legtöbben a növénytermesztésben és az állattenyésztésben dolgoznak; ők részt vehetnek egy 12 hónapos oktatáson, amelynek végén segéd mezőgazdasági tanúsítványt szerezhetnek. Az úgynevezett szociális tangazdaságokban folyó munkához szükség esetén földet igényelhetnek a Nemzeti Földalaptól, és a munkát körzetesített mikrotérségi gépállomások létrehozásával, illetve falugazdászok tanácsaival segítik.

A megtermelt javakat az önkormányzatok által évente 107 milliárd forintból fenntartott közétkeztetésben használják fel. A többiek utakat, vízelvezető árkokat és patakmedreket takarítanak, erdőt telepítenek, illegális hulladéklerakókat szüntetnek meg, vagy biomassza kazánokat építenek 100 önkormányzati épületben. 1100 cigány származású közmunkás szeptembertől a belvízmentesítésben vesz részt.

Az államtitkár hozzátette, hogy a közfoglalkoztatási program 2012-ben folytatódik, sőt 132 milliárd forintos költséggel mind a 94 kistérségben elindul egy-egy mintaprogram a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége, a Keleti Háromhatár-szeglet Kutató-Fejlesztő Központ, a gödöllői Szent István Egyetem és a büntetés-végrehajtás mezőgazdasággal foglalkozó gazdasági társaságának koordinálásában.

A 20 települést tömörítő nyírbátori kistérségben 1006 fő kapott lehetőséget a programban való részvételre, ami a regisztrált munkanélküliek egynegyede. Összesen 272 millió forint a támogatás mértéke, amelyből 120 millió forint fordítható eszközbeszerzésre. Különböző mértékben ez a kistérség összes települését érinti. A cél egyértelmű: a segély helyett munkalehetőséghez juthassanak az emberek – jelentette ki dr. Simon Miklós kistérségi elnök.
A Start-program sarkalatos pontjai

– Három sarkallatos pontja van a Start-munkaprogramnak – tette hozzá Orosz László, a mintegy 1900 lakosú Piricse polgármestere, majd részletezte: – Elsődleges pozitívuma az, hogy előfinanszírozott. Szemben a korábbi lehetőséggel, most nem utólag érkezik a támogatás. Egy havi munkabér és a teljes dologi költség lehívható, reményeink szerint már ezen a héten megjelenik az összeg a számlán. Másodszor: száz százalékos támogatással működik a program, nem kell hozzá önerő. A harmadik érv pedig az, hogy eszközvásárlásra is van lehetőség, vagyis ezzel meg tudjuk alapozni a jövőt is, megteremtjük a lehetőséget a tovább közfoglalkoztatásra.

A közfoglalkoztatási bér összege 57 ezer forint

Piricsén 65-en dolgoznak így napi 8 órában. A foglalkoztatást helyettesítő támogatás mértéke 28 500 forint, a mostanié pedig bruttó 57 ezer forint. Tudjuk, hogy ez lehetne több, de ez már egy lényeges, kézzelfogható előrelépés.

Startmunka mintaprogram keretében 1.984 fő álláskereső jut segély helyett munkabérhez Borsod-Abaúj-Zemplén megye három kistérségében. Az Ózdi kistérség 22 településének 54 programjában 1.013 fő; az Encsi kistérség 29 településének 53 programjában 517 fő, a Mezőcsáti kistérség 9 településének 26 programjában 454 fő közfoglalkoztatása valósul meg. A három kistérségi Startmunka mintaprogram mezőgazdasági tevékenységet; belvíz-elvezetési feladatokat; a közúthálózat és a mezőgazdasági földutak karbantartását, felújítását; az illegális hulladék lerakóhelyek felszámolását, valamint a téli közfoglalkoztatás kialakítását foglalja magában. A Startmunka mintaprogramok 2011. december 31. napjáig tartanak.

Az új típusú közfoglalkoztatás keretében az állam maga szervezi a közfoglalkoztatást. Az állam felelősen nyújt lehetőséget az értékteremtő, a köz számára hasznos tevékenységhez. A mintaprogramok közösségformáló hatásúak, élhetőbbé, lakhatóbbá teszik a településeket, azok közvetlen környékét, növelik a lakosság szubjektív biztonságérzetét, javítják a közbiztonságot. A közfoglalkoztatók rugalmasan igazodnak a településeken felmerülő közfeladatokhoz, az elvégzett tevékenység hathatós megoldást jelent az esetleges vis major helyzetek kezeléséhez. A belvízelvezetés hozzájárul a településeket és a mezőgazdasági területeket fenyegető belvizesedés kialakulásának megelőzéséhez, a téli közfoglalkoztatás kialakítása folyamatos munkalehetőséget, így biztos megélhetést biztosít a programban résztvevőknek.

A munkaerejüket, a tudásukat az elsődleges munkaerőpiacon értékesíteni nem tudók a nehézségek áthidalására jutnak közfoglalkoztatás során segély helyett munkabérhez. A közfoglalkoztatás nem cél, hanem eszköz az elsődleges munkaerőpiacra történő belépéshez vagy visszajutáshoz. A Belügyminisztérium mintaprogramjai 8 órás közfoglalkoztatást biztosítanak. A mintaprogramokhoz a közfoglalkoztatási bért, a közfoglalkoztatási garantált bért, és az ahhoz kapcsolódó járulékokat, valamint a közvetlen költségeket a Belügyminisztérium biztosítja.

PDF